6. studenog 2017. Zagreb – Konferencija „Upravljanje javnim dobrima u Republici Hrvatskoj – organizacijski, ekonomski i demokratizacijski aspekti“

Na poziv Centra za mirovne studije i potpredsjednika Hrvatskog sabora gosp. Siniše Hajdaša Dončića, te Koalicije udruga u zdravstvu, Hrvatska udruga leukemija i limfomi (HULL), sudjelovala je u ponedjeljak 6. studenoga 2017. godine, u vremenu od 09.00 do 17.00 sati, na konferenciji „Upravljanje javnim dobrima u Republici Hrvatskoj“  u Hrvatskom Saboru (dvorana Josipa Šokčevića).

Na konferenciji o kvaliteti i ishodima upravljanja javnim dobrima u RH predstavljene su  tri studije:

  1. Analiza energetskog sektora s fokusom na model upravljanja Hrvatskom elektroprivredom, koju je pripremio Institut za političku ekologiju,
  2. Analiza modela upravljanja Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje s fokusom na jednakost pristupa i kvalitete  zdravstvenih usluga, stručnjakinje za ekonomiku zdravstva dr. Ane Bobinac,  te
  3. Analiza sustava upravljanja komunalnim uslugama (vodoopskrba, odvodnja i prikupljanje komunalnog otpada) u RH, koju su pripremili stručnjaci iz Instituta za političku ekologiju.

U sklopu konferencije, uz predstavljanje zaključaka navedenih analiza politika, održane su i dvije panel rasprave s relevantnim stručnjacima, od kojih je prva bila posvećena održivim modelima upravljanja energetskim sektorom (g. Marijan Gajšak, istraživač i energetski konzultant, E-co, UK, Zoran Kordić, Zelena energetska zadruga, Denis Geto, TEHNOS-sindikat radnika HEP-a, dok se je na drugoj govorilo o održivosti, dostupnosti i ishodima javnozdravstvenih usluga. Također, održana je plenarna rasprava o mogućnostima promjene modela upravljanja prema participativnijim i održivijim modelima.

Na prvoj nije bilo nikoga od predstavnik/ica uprave Hrvatske elektroprivrede, iako su bili pozvani, a nije bilo niti gđe. Ivane Rogulj, istraživačice i energetske stručnjakinje, Društvo za oblikovanje održivog razvoja, SEE Change NET. Moderator panela bio je g. Milan Koštro.

Na drugoj raspravi pod nazivom „Panel rasprava o nalazima analize i definiranje ključnih preporuka za donositelje odluka“, nakon interesantnog predavanja i prezentacije pod nazivom „Predstavljanja ključnih nalaza analize upravljanja HZZO-om i ishoda u pogledu jednakog pristupa zdravstvenim uslugama i jednakosti kvalitete usluga“, koje je održala doc. dr. Ana Bobinac, Sveučilište u Rijeci, sudionici su  bili su dr. sc. Maja Vehovec, g. Ivica Belina, KUZ, gđa. Nataša Škaričić, novinarka i konzultantica u području zdravstva. Moderatorica panela bila je gđa. Diana Glavina, novinarka.

Bitno je napomenuti da se drugoj panel raspravi nije odazvao nitko od predstavnik/ica saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku.

U posljednjem dijelu konferencije, predavao je g. Anton Tomičić, član istraživačkog tima, Institut za političku ekologiju, s temom „Predstavljanje nalaza analize upravljanja komunalnim uslugama (vodoopskrba, odvodnja, prikupljanje komunalnog otpada) u RH, potom je održava rasprava o plenumu o mogućnostima participativnog upravljanja javnim sektorom i definiranje preporuka za donositelje odluka“.

Dražen Vincek, predsjednik HULL-a

LINK

Program konferencije pogledajte u .pdf formatu: PROGRAM1 i PROGRAM2

HULL INFO

Hrvatska udruga leukemija i limfomi
Trg hrvatskih velikana 2/ll
10 000 Zagreb
TEL: +385 (0)1 4873 561
GSM: +385 (0)91 4873 561
E-mail: udruga.hull.zagreb@gmail.com
IBAN: HR 36 2340 0091 1100 47114
SWIFT CODE: PBZGHR2X

KONTAKT

TEL: +385 (0)1 4873 561
GSM: +385 (0)91 4873 561

Radno vrijeme ureda:
utorkom 11.00 – 13.00h
četvrtkom 17.00 – 19.00h

SPONZORI

Novartis Oncology
Sandoz
Janssen
Roche
Genzyme
Celgene
Amgen