HULL PRISUSTVOVAO KONFERENCIJI ZA NOVINARE – „PACIJENTI IMAJU PRAVO ZNATI“.

U povodu Europskog dana prava pacijenata, dana 18. travnja 2018. u vremenu od 10:00  do 11.00 sati, u Hrvatskome novinarskom domu, Perkovčeva 2, Zagreb, Koalicija udruga u zdravstvu i Europa Donna Hrvatske održali su konferenciju za novinare pod nazivom „PACIJENTI IMAJU PRAVO ZNATI“.

Na konferenciji za novinare po prvi put je predstavljen obrazac Informiranog pristanka u slučaju primjene biološke terapije te je posebno istaknuto pravo na pravovremenu informaciju, pristanak i na slobodan izbor liječenja.

Pacijenti su, također, upozoreni na potrebu autonomnosti liječnika u odabiru propisivanja lijekova, temeljenog na pacijentu, njegovoj bolesti i kliničkoj procjeni.

Na konferenciji za novinare govorili su: doc.dr.sc. Vesna Ramljak, prim.dr.med., predsjednica Europa Donne Hrvatska (www.europadonna.hr), Ivica Belina, prof. edu. rehab., predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu (mob: 099/3420-350, www.kuz.hr, www.onkologija.hr, cijepljenje.kuz.hr), prof.dr.sc. Iveta Merćep, pročelnica Zavoda za kliničku farmakologiju Klinike za unutarnje bolesti KBC Zagreb, prof.dr.sc. Stjepko Pleština, pročelnik Klinike za onkologiju KBC Zagreb, prof.dr.sc. Simeon Grazio, predstojnk Klinike za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KBC Sestre milosrdnice.

U povodu Europskog dana prava pacijenata 18. travnja 2017., Koalicija udruga u zdravstvu je sa svojim članicama i suradnim organizacijama izradila dokument Stavova o biotehnologiji, biološkim lijekovima i biološki sličnim lijekovima, glavna poruka kojega je potreba uvođenja Obrasca informiranog pristanka za pacijente prilikom promjene biološke terapije iz medicinski opravdanih razloga i detaljno upoznavanje s koristima i rizicima promjene biološke terapije.

Priredio: Dražen Vincek